Reitit

Päivitetty 8.7.-21

Tilamme sijaitsevat Hummastinvaaran ulkoilureitistön kupeessa. Voit jättää kulkuvälineen meille lenkin ajaksi ja käydä lenkin Hummastinvaaralla kurvailemassa. Reitit ovat hyvin merkittyjä ja voit valita neljästä eri reittivaihtoehdosta, 5, 10, 15 tai 25km. 

Hummastinvaaran reittejä voi pitää Raahen alueen parhaana maastopyöräilyreitistönä etenkin aloittelijoille kohtuullisen helppojen reittien ja hyvien merkintöjensä vuoksi. Matkaa meiltä lähimmälle polulle on alle 500 m ja merkitylle ulkoilureitille teitä pitkin noin kilometri.

Mm. Hummastinvaaran reiteistä löytyy valokuvia Facebook-sivuiltamme. Siellä maasto on enimmäkseen kuivaa kangasmetsää. Reitit ovat kohtuullisen helppoja ja nopeita ajettavia, kuitenkin joitakin hiekka-, juurakko- ja kivikkopätkiä löytyy. Reiteillä on myös joitakin pitkospuupätkiä, mutta keskikesän kuivina aikoina pitkospuut voi halutessaan helposti ohittaa. Alkukeväästä ja loppusyksystä osa pätkistä on märkiä, tällöin läskipyörä on erityisen pätevä kulkupeli reiteille. Ainoat pahemmat kivikot ovat 25 km merkityllä reitillä. Tämä pätkä kannattaa kiertää kartalle violetilla merkityn mukaisesti:1. kääntymällä hummastinjärven laavua edeltävästä risteyksestä laavun ohittavalle reitille

2. poikkeamalla merkitystä reitistä soratielle, ajamalla sitä n. 400 metriä ja palaamalla takaisin merkitylle reitille

Hummastinvaaran luontopolkujen reittejä saa jatkettua kätevästi ylittämällä valtatie 8 olkijoen levähdyspaikan kohdalta. Polut jatkuvat siellä Pattijoen lentokentän ympäristossä ja ovat enimmäkseen helppoa, nopeaa ja melko kapeaa neulaspolkua. Polkuja yhdistelemällä saa kätevästi esim. 10 km lisäpituutta lenkille.

Hummastinvaaran luontopolkuja kunnostetaan tällä hetkellä. Kunnostustyöt eivät estä reittien käyttöä. Reitit ovat saaneet kevään aikana uudet reittimerkinnät ja ovat nyt hyvin merkattuja. Uusien merkintöjen avulla voit kulkea turvallisesti reitillä.

Raahen alueella on merkittyjä luontopolkuja myös muualla:

  • Viitajärven luontopolku (5,5 ja 7,7 km)
  • Mikonkarin luontopolku (1,8 km), Lohenpyrstön leirintäalueen ympäristössä lisäksi pidemmästikin hyviä polkuja
  • Pitkänkari ja Takaranta (1,8 km)
  • Varvin luontopolku (2,3 km)
  • Fantin luontopolku (0,8 km)
  • Aittalahden luontopolku (3 km)
  • Iso-kraaseli saaren luontopolku (2,3 km)
  • Vihannin kinttupolut (jopa 100 km) ja läntisrannan virkistysalueen luontopolut (5 km)

Luontopolut on merkitty kartalle ja niistä on lyhyet kuvaukset myös Raahen kaupungin sivuilla. Luontopolut ovat enimmäkseen hyvin maastopyörällä ajettavissa, myös vähemmän lajia harrastaneille. Lisäksi löytyy merkkaamattomia reittejä eripuolilta kaupunkia. Näitä on merkittynä Raahe Cycling Clubin tekemällä kartalla, jonka voit ladata tästä.

Viitajärven luontopolku lähtee hiihtomajan läheisyydestä. Reitillä on kivikkopaikkoja enemmän ja on kokonaisuutena selvästi Hummastinvaaraa haastavampi. Tälläkin reitillä on pitkospuita, eikä niitä juuri onnistu ohittaa. Luontopoluista pidempi, Viitajärven kierros, käy Viitajärvellä. Ahtimuksen kierros on lyhyempi ja se kääntyy takaisin hiihtomajalle ennen Viitajärveä. Reittiin saa lisäpituutta halutessaan hiihtomajan ympäristöstä löytyvistä merkkaamattomista poluista ja latupohjista. Pidemmältä kierrokselta voi myös kätevästi jatkaa Haapajoen tekoaltaalle.